Varje millimeter räknas

Teodoliten Mätteknik AB grundades 2005 och är idag ett av de största konsultbolagen inom mätteknik i Sverige. Vi finns i storstäder som Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro men med huvudkontor i Varberg. Ni hittar oss även i Linköping, Helsingborg, Kristianstad, Karlstad, Uddevalla och Luleå. Vi är ett kunskapsföretag med omkring 160 anställda där våra viktigaste beståndsdelar är kompetens, erfarenhet och kunskap inom de olika områden vi verkar i. Detta, tillsammans med vår rikstäckande närvaro, har resulterat i nöjda kunder och är nyckeln till vår framgång.

Om oss 1

Våra huvudkategorier

Vi arbetar med mättekniska tjänster inom projektering, bygg och anläggningsområdet. Våra tjänster är uppdelade i följande huvudkategorier:

 • Broar
 • Bygg och anläggning
 • Järnväg
 • Kommersiellt
 • Kommun
 • Maskinstyrning/Mängdreglering
 • Monitorering/Områdesbevakning
 • Scanning och 3D Reality Capture
 • Sjömätning
 • Stomnät
 • UAV/Flyg

Alltid senaste tekniken

Vi ser alltid till att arbeta med den senaste tekniken och utrustningen. Våra effektiva mätningar och tydliga kvalitets- och rutinkontroller är baserade på ett resultatinriktat tillvägagångssätt anpassat efter kundens önskemål. Vi planerar våra arbeten noga för att utföra dessa professionellt, på utsatt tid och med den högsta kvalitén.

Kort historia & vad vi gör

Genom alla tider har människan haft en förkärlek för att bygga saker. Det innebär att lantmäteri är en bransch full av historia och tradition. Bakom varje stort under genom historiens gång, har det alltid funnits en geometriskt inriktad individ som lagt ut vinklar och mätningar under konstruktion, som möjliggjort framgångsrika byggen.

Vetenskapen, stora mätningar och gränsen till framtiden

Människor använder sig av alla typer av mindre mätverktyg i vardagen. Allt från linjal, måttstock och måttband. Dessa verktyg fungerar utmärkt för hemmaprojekt, men vad händer om vi behöver mäta något så stort som en byggnad, bro eller rörledning?

 

Nästan alla anläggningsprojekt börjar med en undersökning. Ni har förmodligen sett oss vid sidan av vägen när vi tittar genom snygga utrustningar på stativ. Verktyget vi använde förr kallas teodolit. Den hjälpte oss att mäta de horisontella och vertikala vinklarna mellan utvalda punkter.

 

Kombinerade vi dessa vinklar med avstånd från en kedja eller måttband och kunde vi triangulera platsen för vilken punkt som helst med hjälp av trigonometri. Moderna teodoliter, så kallade totalstationer, kan inte bara mäta vinklar utan även avstånd. De har inbyggda datorer för att göra beräkningar och registrera data för senare användning.

 

Det fina med vårt yrke är att ingen vet exakt var gränsen går. Vi hoppas få vara med på ert nästa projekt, kanske är det något vi aldrig har mätt förut?

Topp

Kontakta oss

Har du ett projekt du skulle vilja diskutera? Vi utför uppdrag i hela Sverige.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi inom kort.

Givetvis är du även varmt välkommen att ringa oss direkt.
Du når oss på telefon 0340-62 16 00.